Hogdal 215:1 ligger inte långt från 216:1. Hällen har varit känd sedan länge och beskrevs av Holmberg redan 1848.
På hällen Hogdal 215:1 finns bland annat en häst som leds av en människa och med en mindre häst under den större.
Hogdal 210:1 i Torp är den figurrikaste och mest kända hällristningen i Hogdal. På hällen finns en stor mängd spännade och ovanliga hällristningsfigurer. På muren i bakgrunden vilar Hans, Tommy och Adam upp sig efter en lång och varm dag.
Överst på häll 210:1 är några mycket tunna figurer, bland annat ett skepp med två paddlare, varav en sitter på rumpan.
Nederst två skepp med mycket tunt huggna spiralstävar, vilka på det övre av dem senare har blivit överhuggna.
Fler hästar.
En häst med ryttare.
Bland annat ett skepp med en ormfigur över.
På hällen är även flera ovanliga människofigurer, bland annat dessa som ser ut som om dom hoppar och människorna i båten med slungor.
Hogdal 223:1, mot väst. Hällristningen är svårfotograferad då den ligger alldeles ovanför ett 2,5 meter högt stup. Hällen består till större delen av en vattenöversilad, blank, till större delen ovittrad häll av granit.
Till väster på bilden en lurblåsare med ovanligt realistiskt avbildad lur. Till höger en glad, springande figur med utsträckta händer.
En stor människofigur med spjut. Över människan flyger ytterligare ett spjut.
Tre vinkande människor.
Tommy och Andreas vid Hogdal 207:1. Ristningen ligger i Hustyft. Människorna med höjda paddlar i händerna är typiska för området. Hällen är känd sedan slutet av 1800-talet då Baltzer avbildade ett av skeppen.
Under våren blev även vår bok om hällristningarna i Uddevalla kommun färdig. Boken innehåller dokumentation av hällristningarna i Skredsviks, Bokenäs, Herrestad, Lane-Ryrs, Forshälla, Ljungs och Grinneröds socknar samt supplement till socknarna Askum, Tossene och Brastad, med förord av Percy Barnevik.
Fältrapport
Fältsäsongen 2021
Vi fältarkeologer som skrivit fältrapporten 2021 är Tommy Andersson och Andreas Toreld.
Hösten 2021
Vecka 33-37
Höstsäsongen påbörjades i mitten av augusti. Fältarkeologer var Tommy Andersson och Andreas Toreld. Hösten började med några kompletterigar och kontroller av hällristningar i Skee socken. Dokumentationen av hällristningarna i Strömstads kommun är efter det avslutad, och vi har nu åter vänt mot söder.
Redan första dagen hade vi ett föredrag om hällristningarna i Skee socken för hembygdsföreningen. Senare samma vecka hade vi en offentlig nattvisning av hällristningarna på Lökeberg i samarbete med Munkedals kommun.
Vecka 34 började vi dokumentera hällristningarna i Kville socken, Tanums kommun. Sverker Janson (1936 och 1937) och Landsantikvarie Åke Fredsjö dokumenterade under åren 1936 till 1955 samtliga vid den tiden kända hällristningar i Kville socken, sammanlagt 225 lokaler. I dag upptar fornminnesregistret 346 hällristningslokaler inom samma område. Det har således tillkommit cirka 120 nya lokaler i socknen, företrädesvis i den norra delen. Vi har under hösten hunnit dokumentera ett 20-tal lokaler i Österöd, Krokbräcke och Hjälpesten, därav 5 nyfynd.
Sista veckan gjorde vi också en inventering i samband med Bohusläns museums utredning i Ytterby utanför Kungälv.
Kville 12:1 i Österöd. En av de större hällristningarna i norra Kville. Delen med "Skeppslyftaren" avbildades av Emil Ekhoff redan 1879.
Kville 12:1 i Österöd. Delen med skeppslyftaren i släpljus.
En över 1 meter hög människofigur i ett vackert och ovanligt skepp på Kville 12:1.
Kville 10:1 i Österöd. En häll med 51 skålgropar och 3 fotsulefigurer.
Kville 106:1 i Hjälpesten. Ristningen ligger ca 3 meter över markytan och över en grävd källa.
Kville 104:1 i Hjälpesten. Vagn från sidan på en lodrät häll. På den plana delen över vagnen är 24 nyfunna skålgropar.
Kville 12:1 i Österöd. På hällen finns 6 åderfigurer.
Kville 12:1. Ett ovanligt motiv, kanske en hornhjälm?
Ett av höstens nyfynd i Kville. Hällen ligger på Österöd.
Nyfynd med 14 skålgropar på Hjälpesten.
Nyfynd med en människofigur och ett benpar på en liten häll i Hjälpesten.
Våren 2021
Tommy kalkerar Kville 1:1 i Krokbräcke.
Tommy och Andreas efter att de dokumenterat Kville 320:2 i Krokbräcke, årets sista fältarbete. Hällen ligger i ett gravfält som ligger på gränsen mellan Åbrott och Krokbräcke.
Vecka 14–24
Säsongen påbörjades i mitten av april. Fältarkeologer var Andreas Toreld, Tommy Andersson och Hans Lundenmark. Arbetet i Hogdals socken fortsatte där vi hade slutat förra hösten, vid Gåshult på Hogdalsnäset. Vi började med att dokumentera nyfynden mellan Gåshult och Mörk. Därefter de kända ristningarna på Gåshult. Vid Brehult, där inga ristningar var kända tidigare, gjorde vi tre nyfynd.
En liten häst och två skålgropar på nyfyndet L2021:2741 som ligger mellan Mörk och Gåshult på Hogdalsnäset i Hogdals socken.
Hogdal 244:1, på Ödegården i Gåshult. Hällen hittades vid hällristningsinventering 1992.
Hogdal 244:2, yta A & B, på Ödegården i Gåshult. Yta B, som anas i bakgrunden, består av ett skepp och är ett nyfynd.
Hogdal 233:2, mot norr, ligger på Ödegården i Gåshult. Även denna häll hittades vid hällristningsinventeringen 1992.
Centrala delen av Hogdal 223:2 med 20 människofigurer och några märkliga meanderslingor.
Nyfynd L 2021:2747, mot öst. Hällen ligger i Brehult, där det tidigare inte fanns några kända hällristningar. På hällen är det utöver ett skepp och några skålgropar, en enkel fyrhjulig vagn med "skålgropshjul"
Ett nyfynd med ett mycket djupt hugget skepp, tyvärr vittringsskadat, och en lång människofigur. Nyfynd L2021:2746, ligger mellan Mörk och Gåshult.
På ristningen hittade vi en vagnsfigur med dragare och körsven, vilken tidigare var okänd.
Detalj av yta A. Det långa skeppet är hugget i en naturlig isrepa. De långa människorna med långa ben är typiska för hällristningarna på Hogdalsnäset.
Hogdal 223:3, mot SSV. Skeppen i förgrunden är nyfynd.
Hogdal 243:1, mot NNV, ligger i Mörk men alldeles på gränsen till Ödegården i Gåshult. På hällen är bland annat två märkligt sammanflätade människofigurer.
Det andra nyfyndet i Brehult, L2021:2748, mot sydväst. Skeppen på de två nyfynden är mycket lika varandra, och troligen är det samma ristare som gjort dem. I Brehult hittade vi även en tredje ristning med bara skålgropar.
Efter Hogdalsnäset fortsatte vi till det andra området med hällristningar i Hogdal socken, området runt Sundby, Medby och Nordby. Där finns flera stora ristningar, varav många varit kända sedan 1800-talet, bland annat den stora ristningen i Torp. I området är det ovanligt många hästar på hällristningarna. När vårsäsongen avslutades, hade vi hunnit göra samtliga kända hällristningar i Hogdals socken, sammanlagt 84 lokaler, varav 26 nyfynd, med närmare 100 hällristningsytor.
Hogdal 200:1, mot SV. Hällen är den sydligaste figurristningen i Sundby. En fin liten häll med djur och människor.
Den största hästen på Hogdal 200:1 är mycket djupt inhuggen, 1 cm djup.
Hogdal 216:1, mot sydväst. Ristningen ligger på Nybygget i Sundby och är 9,4x5,3 meter stor. De tre största skeppen är drygt 2 meter långa.
Nedre delen av Hogdal 216:1.
Överst på hällen är en häst, vilken är ett nyfynd. Hästen är det största hällristningsdjuret i Bohuslän, 105 cm lång. Även fallosen är den längsta i landskapet, 55 cm lång.
Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar
Vitlycke Museum, Vitlycke 2,
457 93 Tanumshede
Mail info@hallristning.se
Bankgiro: 5034-0132